Σταθμός Επιβατών Λιμένα Σούδας

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Σταθμού Επιβατών Λιμένα Σούδας (Συμμετοχή) 2018

Architectural Competition for the Souda Port Passenger Station. 2018
Αρχιτεκτονική Μελέτη:
    Σοφία Τσιράκη (Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ), Γιάννης Φραγκάκης (Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ), Λαμπρίνα Λύρου (Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ), Δανάη Τσέλου (Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ), Παναγιώτης Χόνδρος (Φοιτητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ) Στατική Μελέτη Νικόλαος Δέτσης (Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ) Γεωτεχνική Μελέτη Πέτρος Λασκαράτος (Πολιτικός Μηχανικός Παν.Πατρών)
Η/Μ Μελέτη:
    Γεώργιος Γκοτζαμάνης (Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ)
Φωτορεαλιστικές Απεικονίσεις:
    Γιάννης Φραγκάκης (Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ), Θοδωρής Χρόνης (Καλλιτέχνης, Απόφοιτος ΑΣΚΤ)
Μελέτη:
    2017Η κατασκευή ενός νέου σταθμού επιβατών ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας στο λιμένα της Σούδας αντιμετωπίστηκε εξαρχής στην πρότασή μας ως ένα ζήτημα ανάπλασης της συνολικής έκτασης του προβλήτα «Αδριάς» μέσω τολμηρών παρεμβάσεων, με ισχυρό αρχιτεκτονικό ίχνος που επιζητεί τη δημιουργία ταυτότητας στο χώρο και την αναγνωρισιμότητά του ως αυτοτελούς προορισμού. Οι συνθετικές επιλογές εκφράζουν τον βιοκλιματικό και ενεργειακό σχεδιασμό του θέματος και αξιοποιούν τις θαλάσσιες κλιματικές συνθήκες, συγκροτώντας αντίστοιχα τη μορφή, το σχήμα αλλά και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του κτιρίου:
- «Θαλάσσια αύρα»: Πρώτη συνθετική χειρονομία αποτελεί η διαμόρφωση ενός στεγάστρου, τοποθετημένου κατά τον άξονα βορρά - νότου.
- «Πανιά»: Η κυματοειδής τομή του στεγάστρου στον άξονα ανατολής- δύσης, με μεγάλους ημιυπαίθριους χώρους επιτρέπει τη φυσική ροή του αέρα και την ελεγχόμενη διάχυση του ηλιακού φωτός στο εσωτερικό του κτιρίου.
- «Ψαροκόκκαλο»: Το δομοστατικό σύστημα εκφράζει τη μορφή της σύνθεσης: στην πραγματικότητα «είναι το κτίριο», προβάλλοντας με ειλικρίνεια την κατασκευαστική του συγκρότηση.
- Η σύνθεση «ανοίγεται» ταυτόχρονα στο χώρο σε κάτοψη και τομή: Στρέφεται προς τη θάλασσα και υποδέχεται τον ταξιδιώτη, δείχνοντας προς τον προορισμό του, τη στεριά. Ταυτοχρόνως, χαμηλώνει προς την πόλη, προσκαλώντας τον επισκέπτη ενώ υψώνεται προς το υδάτινο στοιχείο.