Δημιουργία Μουσείου για την αξιοποίηση της Αργούς

Δημιουργία Μουσείου για την αξιοποίηση της Αργούς. Τιμητική Διάκριση 2014

Τιμητική διάκριση σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό 2014
Ομάδα μελέτης, αρχιτέκτονες:
    Σοφία Τσιράκη, Σταύρος Κουμούτσος, Ζωή Αλεξανδροπούλου
Σύμβουλος αρχιτέκτων:
    Τάσος Μπίρης
Συνεργάτης αρχιτέκτων:
    Μάγδα Χαμπάλογλου



Ένας χώρος–υποδοχέας για την Αργώ που προτείνεται ως συμβολικό «σημείο αναφοράς» στην είσοδο της πόλης του Βόλου. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο με κεντρική αναφορά στον μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας και τα συμφραζόμενα του, μέσω μιας ευφάνταστης, αλλά και στοχαστικής περιπλάνησης στους χώρους του. Η σύνθεση γεννιέται μέσα από τη γη ως φυσική επέκταση της, κατ΄ αρχήν μέσω χαμηλών μπετονένιων κεκλιμένων (και φυτεμένων) πρανών. Είναι σαν να αναδιπλώνεται προς τα έξω το έδαφος δημιουργώντας ένα πρώτο, στέρεο, χθόνιο υποδοχέα. Μέσα από αυτόν ξεπροβάλλει ένας δεύτερος, από αντικολλητή ξυλεία (με ανάλογες κεκλιμένες παρειές και αυτός) που σχηματίζει τον κεντρικό εκθεσιακό πυρήνα, όπου τοποθετείται η Αργώ.