Κουκάκι 2011

Private residence and cultural space in Koukaki

2007
Architect:
    Sofia Tsiraki
Consulting architect:
    Tassos Biris Collaborating architect:
      Giota Dalageli
    Structural engineer:
      Kostas Polychronopoulos
    Mechanical engineer:
      Giorgos Christofilis
    Designed:
      2007
    Built:
      2011



    Nominated for The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2013. Located under the hill of Filopappos, this house is an adaptation of the modernist concept of the “primary habitable box”, or the minimum “life container”. Instead of a design made by plates and free surfaces, hereby, the treatment of a solid “box” shape is prominent and adds to the building’s integration to the neighborhood. Despite the outer boundary that shelters the delicate intimacy of “private life”, the house retains a social façade, through a balanced visual and spatial intercourse between public and private.